Over ons

Na bijna 25 jaar een kampeerwinkel stopt deze onderneming. Maar met een nieuwe toekomst alleen voor de Smitveld vouwwagens. Focus op duurzaam kamperen!


De historie van Smitveld vouwwagens

In de jaren 90 kopen oprichters Theo Smit en José Veldt een De Waard tent. Niet een standaard model maar de nieuwe en grote Zeearend. Het toonbeeld van duurzaamheid en echt kamperen… Helaas was het model nog niet door ontwikkeld en zaten er diverse verbeter punten in.
Dit zet Theo aan het denken en begint met het ontwikkelen van een beter kampeer middel. Combineer een goede tent met een wagen voor de kampeeruitrusting. Met die grote De Waard tent past dat toch niet meer in de auto!

De waard tenten. de waard zee arend

Zo gezegd , zo gedaan, is wat kort door de bocht, maar zo is het wel gegaan. Theo begint tijdens de lunch en s ’avonds te schetsen. De meest idiote interessante concepten komen voorbij. Zo komen de eerste concept modellen in de zomer van 1993 in de achter tuin tot realisatie.
eerste stappen in de ontwikkeling
De eerste stappen in het bouwen van een vouwwagen Smitveld concept in achtertuin

De eerste schaalmodellen zijn primitief en gemaakt van spullen die toevallig nog in de schuur liggen. Al snel wordt de schuur getransformeerd tot een heuse werkplaats en atelier. De naaimachine was José al een tijdje kwijt…

smitveld vouwwagen prototype bollenschuur
In het voorjaar van 1995 is de schuur dan echt te klein en verhuisd het vouwwagen bedrijfje naar een grotere schuur. En de eerste modellen gaan introductie. Al snel is de volgende verhuizing naar een voormalig (droog en warm) schoolgebouw. Hier wordt de Beauvist een succes model en de verkopen schieten door het dak. 

Smitveld start in een schoolgebouw

Vouwwagens en meer, 1997 opent de kampeerwinkel in Castricum

Al snel groeit het jonge bedrijf ook uit dit gebouw. En even verder op staat een veel groter bedrijfspand te koop. Naast de vouwwagens komen, naar goed voorbeeld van De Waard, een winkel met kampeer accessoires. Dit groeit en profiteerd van de goede economie eind jaren 90. Kamperen is in en vele nieuwe ontwikkelingen laten de markt groeien.
Ook dit jasje is wat krap en begin 2004 verhuisd de buurman en wordt dat pand er bij genomen. Smitveld groeit uit tot de kampeerwinkel van de regio. De winkel groeit met nieuwe producten meer tenten, kleding en wandelschoenen worden toe gevoegd aan het assortiment. De steeds luxere kampeervakanties vragen om nieuwe producten.
In 2006 wordt een kavel gekocht in Heemskerk. Hier op wordt de toekomst van het kamperen gebouwd. 4.000m kampeer en outdoor beleving! Meer ruimte voor kleding en schoenen. Maar ook de hard groeiende vouwwagen afdeling krijgt meer ruimte.

Bouw Smitveld Heemskerk

nieuwbouw smitveld heemskerk
Na heel wat tegenslagen is eind 2007 dan eindelijk de nieuwbouw klaar en gaat de winkel open. De oude klanten weten de winkel al snel weer te vinden en de nieuwe wintersport afdeling is een groot succes! Smitveld groeit hard en laat vele klanten genieten van fijne vakanties.

Smitveld Kampeerwinkel, Smitveld Heemskerk
In de zomer van 2019 wordt het bedrijfspand in Heemskerk verkocht en start de volgende fase van het bedrijf. De winkel gaat helaas sluiten. In 2020 zal Smitveld doorstarten op een nieuwe locatie en dan met alleen maar vouwwagens.
  

  Het verhaal wordt vervolgd!